Dzień naleśnika ;-)
Z okazji Dnia Naleśnika uczniowie z klasy 2BO, 1 ALO oraz Nina z klasy 8 w ramach lekcji języka angielskiego i języka francuskiego wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Na zajęciach w naszej kuchni dydaktycznej przygotowaliśmy wspaniałe naleśniki na sposób amerykański, angielski oraz francuski. Wszyscy uczniowie zaangażowali się w przygotowanie naleśników, które następnie ze smakiem zjedli. Puszyste naleśniki amerykańskie serwowane były z syropem klonowym, cieniutkie francuskie z marmoladą, a brytyjskie z cukrem i sokiem z cytryny.
Tak smacznie i wesoło obchodziliśmy Pancake Day lub po francusku La fête des crêpes.
A to nasze, sprawdzone przepisy:
Les ingrédients de la recette de crêpes Suzette
- 300 g de farine.
- 3 œufs.
- 2 cuillères à soupe de d'huile.
- 70 cl de lait entier.
- 3 cuillères à soupe de sucre.
- 5 cl de fleur d'oranger.
- Le zeste d'une orange.
- 1 cup (120g) all-purpose flour.
- 2 tablespoons sugar.
- 2 teaspoons baking powder.
- 1 pinch of salt.
- 1 cup (240 ml) milk.
- 2 Tablespoons melted butter or vegetable oil.
- 1 large egg.
- Assorting toppings such as maple syrup, fresh berries, etc.
Powrót do wszystkich aktualności